LOFFERE

TRAMPS

En vandring fra Oslo til Stavanger
18. novemeber - 9. desember 2005

Vi var invitert av kunstnerduoen Rakett til å lage åpningsutstillingen for Tou Kunsthall, en del av Tou Scene i Stavanger. Kunsthallen består av 9 store kondemnerte ølhaller som tidligere var brukt av Tou Bryggerier. Lokalet er rått, industrielt, uten oppvarming og med lite lys. Øltankene er blitt fjernet for å brukes til utstillingsformål. Tou Scene har i lengre tid vært truet med nedleggelse, og det kunne derfor ikke gis finansiell støtte til vårt prosjekt.

Turen går til Stavanger

Fredag den 17. november begynte vi å gå fra vårt atelier i Oslo til vårt utstillingssted i Stavanger. Ruten fulgte den såkalte "Sørlandstrekket” – en kjent norsk lofferrute frem til tidlig etterkrigstid, langs kysten mellom Oslo og Stavanger. I dag går mesteparten av denne ruten langs E 18 og E 39. Dette er hovedferdselsårene på Sørlandet. Store deler av veien er uten fortau og med mye tungtrafikk. Beregnet lengde inklusive omveier i dag er på ca. 750 km. Ruten ble derfor delt i 20 dagsetapper, hver på 30 – 40 km.

 

 

   
   

På tur

Vi gikk med reflekser og minimal oppakning. På grunn av årstiden hadde vi med oss soveposer og liggeunderlag. Turen ble tilbakelagt uten mobiltelefon. Et begrenset budsjett på kr 50 per dag var avsatt til mat. Vi spiste våre måltider i lokale kolonialforretninger for å holde varmen. Dagsetappene kunne ta opptil 11 timer å gjennomføre. Vi stoppet flere ganger underveis for å spørre folk om vann.

Overnatning baserte seg på folks gjestfrihet. Vi sov for det meste hjemme hos folk, men også i en låve, på ett offentlig toalett, i en garasje og under åpen himmel. Det tok ofte lang tid før vi fant husly for natten.  Vandring og møter med folk ble dokumentert med video og digital kamera. På grunn av en leggskade ble halvparten av turen tilbakelagt med donerte barne- og damesykler.

Fremvisning

Utstillingen på Tou Kunsthall besto av to stabler med madrasser donert av Fretex i inngangshallen. Planen var å la ølhallene være åpne for folk som trengte husly frem til jul. Av økonomiske årsaker lot ikke dette seg gjøre. Tre timer med uredigert videomateriale ble vist på tre projektorer i tre av ølhallene. Videoene gikk kontinuerlig i loop og lyden fra de ulike fremviserne ble blandet igjennom bruken av tre aktive høytalere. På åpningen serverte Rakett loffermat til våre gjester; pølser, bønner i tomatsaus og øl. 

Seminar

Etter utstillingsåpning kom forfatter og lofferekspert Thor Gotaas fra Oslo og holdt ett forrykende foredrag om loffernes historie i Norge. Boken til Thor ”På loffen – Landstrykere og vagabonder langs norske landeveier”, Spartacus 2001, har vært til stor inspirasjon for prosjektet.

 

Vi ønsker å rette en spesiell takk
til alle som har bidratt til gjennomføringen
av prosjektet!